ΤΡΙΧΙΝΩΣΗ (ΤΡΙΧΙΝΕΛΛΩΣΗ)


Μετάδοση
Είναι μια ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο με την κατανάλωση ωμού ή ατελώς μαγειρεμένου κρέατος από ζώα ( συνήθως χοίρου, αλόγου, αρκούδας και άλλων θηλαστικών), που έχουν μολυνθεί με το παράσιτο Trichinella.

Συμπτώματα Τα πρώτα συμπτώματα της τριχινέλλωσης είναι γαστρεντερικά, συνήθως συμβαίνουν 1-2 ημέρες μετά την κατανάλωση ωμού ή ατελώς μαγειρεμένου κρέατος από ένα μολυσμένο με Trichinella ζώο. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: Ναυτία / Διάρροια / Εμετός / Κοιλιακό άλγος
Τα κλασικά συμπτώματα τριχινέλλωσης συμβαίνουν συχνά εντός 2 εβδομάδων μετά την κατανάλωση . Μυϊκός πόνος Πυρετός , Ρίγος Οίδημα του προσώπου, ιδιαίτερα των ματιών Αδυναμία ή κόπωση Πονοκέφαλο Κνησμώδες δέρμα ή εξάνθημα Βήχας Διάρροια Δυσκοιλιότητα
Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από πολύ ήπια έως σοβαρά.. Πολλά ήπια περιστατικά τριχινέλλωσης δεν διαγιγνώσκονται ποτέ ειδικά επειδή υποτίθεται ότι είναι η γρίπη ή άλλες κοινές ασθένειες. Επιπλέον, πολλά άτομα με λοίμωξη από Trichinella δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Εάν η μόλυνση είναι βαριά, τα άτομα μπορεί να έχουν πρόβλημα με το συντονισμό των κινήσεων, και έχουν προβλήματα καρδιάς και αναπνευστικού. Αν και σπάνια, ο θάνατος μπορεί να συμβεί σε σοβαρές περιπτώσεις. Για τις ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις, τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίζονται μέσα σε λίγους μήνες.

Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται σε ύποπτους για τριχίνωση ασθενείς με ορολογικές εξετάσεις (αύξηση του τίτλου ειδικών αντισωμάτων έναντι της Trichinella) ή με βιοψία μυός.

Θεραπεία Για τη θεραπεία της τριχίνωσης χορηγούνται αντιπαρασιτικά φάρμακα

Πρόληψη

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ