ΠΥΡΕΤΟΣ Q


Ο πυρετός Q είναι είναι μια ζωονόσος με παγκόσμια εξάπλωση και οφείλεται σε λοίμωξη από το βακτήριο Coxiella burnetii.
Το βακτήριο Coxiella burnetii είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και αντιστέκεται στη ζέστη, την ξηρασία και αρκετά απολυμαντικά προϊόντα.
Το βακτήριο «φιλοξενείται» κατά κύριο λόγο στα βοοειδή, τα πρόβατα και τιςκατσίκες, αν και είναι πιθανό να μολυνθούν ποικίλα είδη.
Υπάρχει στο γάλα, τα ούρα και τα κόπρανα των μολυσμένων ζώων. Όταν το ζώο γεννά, υψηλές συγκεντρώσεις του μικροοργανισμού εντοπίζονται στο αμνιακό υγρό και τον πλακούντα.

Μετάδοση Ο πυρετός Q μεταδίδεται από την εισπνοή σκόνης που έχει μολυνθεί από σωματικά υγρά του ζώου ( περιττώματα, ούρα, γάλα και υγρά/ προϊόντα τοκετού ) που περιέχουν Coxiella burnetii ή καταναλώνοντας μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα . Σπάνια, μεταδίδεται μέσω της μετάγγισης αίματος, από μια έγκυο γυναίκα στο έμβρυο της ή από το σεξ.

Άτομα που κινδυνεύουν από λοίμωξη από πυρετό Q Ορισμένα επαγγέλματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για πυρετό Q , συμπεριλαμβανομένων των κτηνιάτρων, των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις μεταποίησης κρέατος, των γαλακτοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων και των ερευνητών σε εγκαταστάσεις που φιλοξενούν αιγοπρόβατα. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις περιοχές ενδέχεται να χρειαστεί να λάβουν πρόσθετες προφυλάξεις.

Συμπτώματα Ο πυρετός Q μπορεί να εκδηλωθεί ως οξεία ή χρόνια λοίμωξη έπειτα από την επαφή με μολυσμένα ζώα ή έκθεση σε μολυσμένο περιβάλλον. Τα συμπτώματα της οξείας λοίμωξης από το Coxiella burnetii εκδηλώνονται συνήθως εντός 2-3 εβδομάδων μετά την έκθεση ( χρόνος επώασης). Το 50% των ανθρώπων που μολύνονται από το βακτήριο δεν εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης.
Συνήθη συμπτώματα που εκδηλώνονται κατά την οξεία λοίμωξη είναι τα εξής Πυρετός Ρίγη ή εφίδρωση Κόπωση Πονοκέφαλο Μυϊκοί πόνοι Ναυτία, εμετό ή διάρροια Πόνος στο στήθος Πόνος στο στομάχι Απώλεια βάρους Μη παραγωγικός βήχας Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά. Τα άτομα που αναπτύσσουν σοβαρή νόσο μπορεί να εμφανίσουν :

Επιπλοκές σοβαρής νόσου - Λοίμωξη των πνευμόνων -πνευμονία - Λοίμωξη στο ήπαρ(συκώτι) -ηπατίτιδα. - Οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο αποβολής, γέννηση θνησιγενούς εμβρύου, πρόωρου τοκετού ή χαμηλού βάρους γέννησης βρέφους.

Χρόνιος Q πυρετός Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων (λιγότεροι από 5 στους 100) που μολύνθηκαν με βακτήρια C. burnetii αναπτύσσουν μια πιο σοβαρή λοίμωξη που ονομάζεται χρόνιος πυρετός Q. Ο χρόνιος Q πυρετός αναπτύσσεται μήνες ή χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη του πυρετού Q. Τα άτομα με χρόνιο Q πυρετό συχνά αναπτύσσουν λοίμωξη σε μία ή περισσότερες καρδιακές βαλβίδες (που ονομάζεται ενδοκαρδίτιδα). Ο χρόνιος Q πυρετός είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα με νόσο καρδιακής βαλβίδας, ανωμαλίες αιμοφόρων αγγείων ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι γυναίκες που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται επίσης να κινδυνεύουν να αναπτύξουν χρόνιο Q πυρετό.

Διάγνωση Τα συμπτώματα του πυρετού Q είναι παρόμοια με πολλές άλλες ασθένειες, καθιστώντας τη διάγνωση δύσκολη. Η διάγνωση του πυρετού Q βασίζεται στο ατομικό ιστορικό, στην κλινική εξέταση και σε εξετάσεις αίματος .

Θεραπεία Οι περισσότεροι άνθρωποι με Q πυρετό θα ανακάμψουν χωρίς θεραπεία με αντιβιοτικά. Ωστόσο, για τα άτομα που αναπτύσσουν συμπτώματα Q πυρετού, συνιστάται θεραπεία με 2 εβδομάδες με αντιβιοτικά.
Χρόνιος Q πυρετός Ο χρόνιος Q πυρετός είναι σοβαρός και μπορεί να είναι θανατηφόρος αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Η λοίμωξη από χρόνιο Q πυρετό απαιτεί μήνες αντιβιοτικής αγωγής.

Πρόληψη

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ