ΛΙΣΤΕΡΙΩΣΗ


Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη που συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με το βακτήριο Listeria monocytogenes.
Η νόσος επηρεάζει κυρίως έγκυες γυναίκες, νεογέννητα, ηλικιωμένους ενήλικες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Έχουν εντοπιστεί κρούσματα με κατανάλωση προϊόντων όπως : γαλακτοκομικά προϊόντα( μαλακά τυριά , γάλα, γιαούρτι, παγωτό),αλλαντικά, χοτ-ντογκ , οπωρολαχανικών ( σέλινο, λάχανα, πεπόνι) , καπνιστά θαλασσινά.

Συμπτώματα
Η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει πυρετό και διάρροια παρόμοια με άλλα μικρόβια, αλλά αυτός ο τύπος λοίμωξης Listeria σπάνια διαγιγνώσκεται.
Έγκυες γυναίκες: Οι έγκυες γυναίκες συνήθως εμφανίζουν μόνο πυρετό και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με τη γρίπη, όπως κόπωση και μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, οι λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να οδηγήσουν σε αποβολή, θνησιμότητα, πρoωρότητα ή λοίμωξη απειλητική για τη ζωή του νεογέννητου.

Άτομα εκτός από έγκυες γυναίκες: Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δυσκαμψία, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς , πυρετό και μυϊκούς πόνους.
Τα άτομα συνήθως αναφέρουν συμπτώματα που ξεκινούν από 1 έως 4 εβδομάδες μετά την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί με Listeria.

Διάγνωση
Η διάγνωση είναι συνήθως εργαστηριακή

Θεραπεία
Η λιστερίωση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Πρόληψη
Συστάσεις για γενικό πληθυσμό και άτομα με υψηλότερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, των ηλικιωμένων και των ατόμων με εξασθενημένη ανοσία:

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ