ΚΑΜΠΥΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΣΗ - ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΚΑΜΠΥΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ


Πρόκειται για μια γαστρεντερίτιδα που οφείλεται σε ένα βακτηρίδιο που ονομάζεται καμπυλοβακτηρίδιο .

Το καμπυλοβακτηρίδιο αποτελείται από 19 τουλάχιστον είδη, αλλά δύο είναι τα πιο συχνά αίτια γαστρεντερίτιδας το Campylobacter jejuni και το Campylobacter coli .

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-5 ημέρες μετά την έκθεση και διαρκούν από μία ως δύο εβδομάδες. Συνήθως τα άτομα αναρρώνουν στις 5 πρώτες ημέρες.

Το φάσμα των συμπτωμάτων ποικίλει από υδαρή, μη αιμορραγική διάρροια ως την σοβαρή φλεγμονώδη διάρροια (συχνά αιμορραγική) με κοιλιακό άλγος και πυρετό. Εκτός από αίμα, στα κόπρανα μπορεί να βρεθούν βλέννα, πύον και λευκά αιμοσφαίρια.

Πολλές φορές η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική, ενώ περιστασιακά είναι αυτοπεριοριζόμενη.

Σπάνιες επιπλοκές της λοίμωξης είναι η αρθρίτιδα και σε μερικά άτομα μπορεί να εμφανιστεί ένα σύνδρομο (σ. Guillain – Barre) που πλήττει το νευρικό σύστημα και ξεκινά αρκετές εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί να έχουν σοβαρότερες επιπλοκές από την καμπυλοβακτηριδίωση.

Τρόπος μετάδοσης

Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί όσο και η λοίμωξη, συνήθως από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες. Μετά την ανάρρωση οι ασθενείς που δεν λαμβάνουν αντιβιοτικά μπορεί να γίνουν φορείς και να αποβάλουν το βακτήριο από δύο έως και επτά εβδομάδες.

Οι κυριότεροι τρόποι μετάδοσης είναι:

Κύριος τρόπος μετάδοσης της λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο είναι η κατανάλωση μολυσμένου ωμού ή ατελώς μαγειρεμένου κρέατος (συνήθως πουλερικών), ή άλλου μολυσμένου τροφίμου ή η κατανάλωση μολυσμένου

νερού.

Η μετάδοση της λοίμωξης από άτομο σε άτομο είναι σπάνια.

Από την μεταφορά μικροβίων κατά το χειρισμό των τροφίμων στην κουζίνα μέσω των χεριών ή επιφανειών κοπής που έχουν μολυνθεί κατά τη διάρκεια χειρισμού ωμών πουλερικών( π.χ ίδια επιφάνεια κοπής πουλερικών και λαχανικών)

Θεραπεία

Αν και η λοίμωξη από καμπυλοβακτηρίδιο είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη, και τα άτομα αναρρώνουν χωρίς ειδική θεραπεία με κατανάλωση πολλών υγρών , η λήψη αντιμικροβιακής αγωγής ενδείκνυται για ασθενείς με σοβαρή κλινική εικόνα.

Προφυλακτικά μέτρα