ΙΟΣ ΖΙΚΑ


Πρόκειται για λοίμωξη η οποία οφείλεται στον ιό Ζικα . Ο ιός αυτός μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes .

Αυτά τα κουνούπια συνήθως γεννούν τα αυγά τους μέσα και κοντά σε λιμνάζοντα νερά όπως: σε κουβάδες, κύπελλα, πιάτα ζώων, γλάστρες και βάζα. Προτιμούν να τσιμπούν τους ανθρώπους (ανθρωπόφιλα) και μπορούν να ζήσουν τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους αλλά κοντά τους ανθρώπους.

Είναι εξόχως επιθετικά , τσιμπούν δε και κατά την διάρκεια της ημέρας

Η λοίμωξη αυτή έγινε ευρύτερα γνωστή λόγω της επιδημίας που εκδηλώθηκε το 2015 στη Κεντρική και Νότια Αμερική, στην Καραϊβική και σε άλλες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού. Σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Αφρική και Νοτιοανατολική Ασία.

Μετάδοση

Συμπτώματα

Συνήθως ο ιός παραμένει στο αίμα ενός μολυσμένου ατόμου περίπου μία εβδομάδα.

Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 2 έως και 7 ημέρες. Τα συμπτώματα είναι ήπια και τα εκδηλώνουν 1 στα 5 άτομα που έχουν μολυνθεί. Ένας ελάχιστος αριθμός ατόμων εμφανίζει επιπλοκές.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

Θεραπεία

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την λοίμωξη αυτή .

Προφύλαξη

Δεν υπάρχει εμβόλιο αλλά ούτε και προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή

Τα προφυλακτικά μέτρα περιλαμβάνουν :

Παρακολουθείστε την υγεία σας για 14 περίπου ημέρες.

Αν εμφανίσετε συμπτώματα πυρετό ,εξάνθημα ,μυαλγίες αρθραλγίες, πονοκέφαλο και επιπεφυκίτιδα ζητείστε ιατρική βοήθεια και μην ξεχάσετε να αναφέρετε στον ιατρό το πρόσφατο ταξίδι σας