ΕΡΠΗΤΑΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ


Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από τοπικές εκδηλώσεις και οφείλεται σε αναζωπύρωση του ιού της ανεμευλογιάς- έρπητα ζωστήρα (VZV). Ανήκει στην ομάδα των ερπητοϊών και μετά την πρωτοπαθή λοίμωξη παραμένει στα παρασπονδυλικά γάγγλια.
Είναι διαφορετικός ιός από αυτόν που προκαλεί τον επιχείλιο έρπη και αυτόν που προκαλεί τον έρπη των γεννητικών οργάνων.
Ο VZV παραμένει στο νευρικό ιστό αφού το άτομο περάσει ανεμοβλογιά. Ο ιός παραμένει κοιμισμένος (ανενεργός), μέχρι να ενεργοποιηθεί και να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα. Η αιτία αυτής της ενεργοποίησης δεν έχει διευκρινιστεί.

Μετάδοση
Εκκρίσεις από τις δερματικές βλάβες ατόμων με ανεμευλογιά έρπητα ζωστήρα. Με έμμεση επαφή μέσω αντικειμένων μολυσμένων από εκκρίσεις των βλεννογόνων ή των δερματικών βλαβών.

Συμπτώματα
Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση εξανθήματος το οποίο είναι φυσαλιδώδες, σε ερυθηματώδη βάση, με ταινιοειδή κατανομή κατά μήκος 1-3 δερμοτομίων. Συχνά οι βλάβες συνοδεύονται από έντονο άλγος και παραισθησίες τοπικά.

Διάγνωση
Η κλινική εικόνα τις περισσότερες φορές είναι τυπική και αναγνωρίσιμη

Επιπλοκές
Μεθερπητική νευραλγία ή επίμονος πόνος στο σημείο προσβολής ακόμη και μετά την υποχώρηση των βλαβών. Η μεθερπητική νευραλγία είναι δυνατόν να διαρκέσει ακόμη και ένα χρόνο μετά την προσβολή. Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη νευρολογική βλάβη όπως παράλυση των κρανιακών νεύρων και ημιπληγία ή οφθαλμικές διαταραχές σε περίπτωση οφθαλμικού ζωστήρα.

Πρόληψη
Εμβολιασμός σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (προτείνεται για ενήλικες άνω των 60 ετών).

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ