ΚΑΥΣΩΝΑΣ


ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες. Το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονο στις πόλεις, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Όταν η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος σε σχέση και με άλλους ατμοσφαιρικούς παράγοντες όπως υψηλή υγρασία , άπνοια κλπ ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό τότε μπορούν να εμφανιστούν παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να έχουν ποικίλη βαρύτητα. Η ηλίαση, η θερμοπληξία, οι καρδιαγγειακές διαταραχές κλπ είναι ορισμένες από αυτές.

ΝΟΣΗΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ – ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Ο οργανισμός του ανθρώπου έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του αλλά μέχρι ενός ορίου (43ο C) πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει έτσι εμφανίζονται διάφορες διαταραχές.
Θερμική εξάντληση
Εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Πρόκειται για ένα θερμικό στρες. Τα συμπτώματα είναι, αρχικά, δυνατός πονοκέφαλος, ίλιγγος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί, ταχυπαλμία. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό.
Τα φαινόμενα αυτά οφείλονται σε μέτρια απώλεια νερού και χλωριούχου νατρίου. Η θεραπεία είναι απλή και περιλαμβάνει:

Σύνδρομοθερμοπληξίας
Εμφανίζεται όταν έχουμε υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά και υψηλή υγρασία πάνω από 70% επειδή εμποδίζεται η εξάτμιση του ιδρώτα και η αποβολή της θερμότητας από το σώμα.
Εμφανίζεται με ακατανίκητη δίψα και ξηρότητα του στόματος και του δέρματος, ερυθρότητα προσώπου με αυξημένη θερμοκρασία σώματος 42οC, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου-κωματώδης κατάσταση και θάνατος.
Θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα πρώτες βοήθειες στον θερμόπληκτο για την ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος μέχρι την μεταφορά στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Αυτές περιλαμβάνουν:

Οι παχύσαρκοί, τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, ηλικιωμένοι ,οι αλκοολικοί και τα βρέφη προσβάλλονται ευκολότερα από την θερμοπληξία
Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να γίνεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:

Τα βρέφη και τα παιδιά

Οι ηλικιωμένοι

Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν κλιματισμό καθώς και τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίσουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους ,για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Ιδιαίτερη βαρύτητα να δίνεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με αυξημένους ατμοσφαιρικούς ρύπους και αιωρούμενα σωματίδια.
Στις περιπτώσεις αυτές τα ευαίσθητα άτομα, ειδικά αυτά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως ήδη αναφέρθηκε, θα πρέπει να παραμένουν σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους ώστε να αποφύγουν τον ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και την εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων