ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑ


Η ανεμευλογιά είναι μια οξεία ιογενής νόσος ,προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς- έρπητα ζωστήρα (VZV), ο οποίος ανήκει στην ομάδα των ερπητοϊών. Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από τοπικές εκδηλώσεις και οφείλεται σε αναζωπύρωση του ιού VZV που μετά την πρωτοπαθή λοίμωξη παραμένει στον οργανισμό.

Μετάδοση
Η ανεμευλογιά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή, αερογενώς ή με σταγονίδια και εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος ασθενών ή εκκρίσεις από τις δερματικές βλάβες ατόμων με ανεμευλογιά ή έρπητα ζωστήρα. Επίσης μεταδίδεται με έμμεση επαφή μέσω αντικειμένων μολυσμένων από εκκρίσεις των βλεννογόνων ή των δερματικών βλαβών προσβεβλημένων ατόμων.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κνησμώδες γενικευμένο φυσαλιδώδες εξάνθημα και κεφαλαλγία. Το εξάνθημα στα παιδιά αποτελεί συνήθως την αρχική εκδήλωση της νόσου, εμφανίζεται αρχικά στο κεφάλι (τριχωτό) και στην συνέχεια εξαπλώνεται στον κορμό και το υπόλοιπο σώμα. Οι ενήλικες μπορεί να εμφανίζουν αρχικά πυρετό και αδιαθεσία 1-2 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος ,ενώ συνήθως παρουσιάζουν πιο βαριά κλινική εικόνα της νόσου και έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.

Πόσο διάστημα μεσολαβεί μεταξύ της έκθεσης στον ιό και της νόσησης;
Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 2 έως 3 εβδομάδες. Τα άτομα νοσούν συνήθως 14-16 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό.

Περίοδος μεταδοτικότητας
Η περίοδος μεταδοτικότητας κυμαίνεται από 1-2 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως και 4-5 ημέρες μετά, ή μέχρι οι βλάβες να σχηματίσουν εφελκίδες. Η ανεμευλογιά θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτική νόσος, ιδιαίτερα στο πρώιμο στάδιο της.

Διάγνωση
Η διάγνωση της ανεμευλογιάς τις περισσότερες φορές γίνεται με βάση την κλινική εικόνα η οποία συνήθως είναι τυπική και αναγνωρίσιμη από έναν έμπειρο κλινικό ιατρό. Εκτός από την κλινική εικόνα, η ανεμευλογιά επιβεβαιώνεται και με διάφορες εργαστηριακές μεθόδους.

Πιθανές επιπλοκές της ανεμευλογιάς.
Η πιο συχνή επιπλοκή της νόσου θεωρείται η δευτεροπαθής βακτηριακή λοίμωξη από κοινά μικρόβια (σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος) που μπορεί να αφορά διάφορα σημεία του σώματος όπως το δέρμα, τον υποδόριο ιστό, τα οστά, τους πνεύμονες, τις αρθρώσεις και το αίμα. Άλλες σοβαρές επιπλοκές οφείλονται σε άμεση λοίμωξη από τον ιό της ανεμευλογιάς όπως ιογενής πνευμονία και εγκεφαλίτιδα. Σπανιότερες επιπλοκές αποτελούν το σύνδρομο Reye σε παιδιά που πήραν ασπιρίνη κατά την οξεία φάση της νόσου, η θρομβοπενία, η αιμορραγική ανεμευλογιά κ.ά.

Πρόληψη
Εμβολιασμός σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ