QR Code

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στη 3η Γενική Συνέλευση των εταίρων του έργου “SolarHub” (6/2/2024)

post_thumbnail


230706 ΠΤΑ ΚΜ SolarHub λογότυπα

Στη 
3ηΓενική Συνέλευση (GeneralAssembly) των εταίρων του έργου “SolarHub” συμμετείχε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το έργο “SolarHub” με τίτλο “A Greek-Turkish Solar Energy Excellence Hub to Advance European Green Deal” («Eλληνοτουρκικός Κόμβος Αριστείας Τεχνολογιών Ηλιακής Ενέργειας για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας») χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο Horizon Europe (HORIZON). Το έργο έχει ως στόχο να ενισχύσει τις διασυνδέσεις μεταξύ πέντε (5) ελληνικών και τουρκικών καινοτομιών στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και να τις επεκτείνει σε ένα ενιαίο, υβριδικό, διασυνοριακό και διασυνδεδεμένο κόμβο αριστείας τεχνολογιών, που βασίζονται στην ηλιακή ενέργεια, με έμφαση στη γεωργία.
Γενικός συντονιστής του έργου είναι το ODTU Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Ηλιακής Ενέργειας – GUNAM, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής (ODTÜ/METU), που διεξάγει μελέτες ηλιακής ενέργειας από τη δεκαετία του 1980.
Την τρίτη κατά σειρά συνάντηση των εταίρων του έργου “SolarHub” διοργάνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής – DLR, που είναι ένας από τους βασικούς εταίρους του έργου. Το “DLR” (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) είναι το ερευνητικό κέντρο της Γερμανίας για την αεροναυπηγική και το διάστημα, που διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης στους τομείς της αεροναυπηγικής, του διαστήματος, της ενέργειας, των μεταφορών, της ασφάλειας και της ψηφιοποίησης.
Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στη συγκεκριμένη συνάντηση ως ένας από τους 21 εταίρους του έργου “SolarHub” από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, που ανήκουν στην “τετραπλή έλικα” (ερευνητικοί/ακαδημαϊκοί φορείς, επιχειρήσεις, δημόσιες αρχές και κοινωνικοί φορείς). Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι από την πλευρά της Ελλάδας επικεφαλής οργανισμός των εταίρων του “SolarHub” είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ.
Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών της τρίτης συνέλευσης των εταίρων του έργου “SolarHub” οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν ιδέες, χρήσιμες γνώσεις και εμπειρίες με επίκεντρο τους φακέλους εργασίας και τα παραδοτέα του έργου. Παρουσιάστηκε η πρόοδος του έργου κατά τη διάρκεια του ενός σχεδόν έτους υλοποίησης του προγράμματος και συζητήθηκαν αναλυτικά τα επόμενα βήματα με στόχο την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των εταίρων στο πλαίσιο υλοποίησης των παραδοτέων του έργου. Στη διάρκεια της δράσης, οι εκπρόσωποι των εταίρων επισκέφθηκαν τον Ηλιακό Πύργο του Julich, που είναι μία από τις ερευνητικές υποδομές του κέντρου “DRL” και ο μοναδικός ηλιακός θερμοηλεκτρικός πύργος στη Γερμανία.
Για περισσότερες ενημερώσεις για το έργο “SolarHub”, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν στο LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/solarhubeu/
ή να επισκεφθούν τον ιστότοπο του έργου: SolarHub Project