QR Code

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε το 2ο Θεματικό Σεμινάριο στο πλαίσιο του έργου MILEstone για τη βιώσιμη ένταξη των υπηκόων των τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας

post_thumbnail

Το 2ο Θεματικό Σεμινάριο στο πλαίσιο του έργου MILEstone διοργάνωσε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη στις 28 και 29/02/2024.

Στο Θεματικό Σεμινάριο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του εταιρικού σχήματος του έργου, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα- Μαρία Δερμεντζοπούλου, εκπρόσωπος του τμήματος Απασχόλησης και Υποστήριξης της Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Εμπορίου και Απασχόλησης ΠΚΜ (συνεργαζόμενη Αρχή Χάραξης Πολιτικής) καθώς και μέλη της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του έργου (Παρατηρητήριο Προσφύγων και Μεταναστών της ΠΚΜ, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Κεντρικής Μακεδονίας», Δήμος Θεσσαλονίκης, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης, Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (YMCA), Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μη κυβερνητική οργάνωση SolidarityNow).

Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το District of Burgenlandkreis (Germany).

Το έργο “MILEstone” θα συμβάλει στη βιώσιμη ένταξη των υπηκόων των τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας. Καθώς αυτά τα άτομα συχνά παραμένουν σε θέσεις εργασίας χαμηλού εισοδήματος, όπου δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως το σύνολο των δεξιοτήτων τους, οι δημόσιες αρχές σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης (δια βίου μάθησης) καθώς και τη δημιουργία επιχειρήσεων από υπηκόους τρίτων χωρών. Για την επίτευξη καλύτερων δημόσιων πολιτικών σε αυτόν τον τομέα, το έργο “MILEstone” προβλέπει μια σειρά από δραστηριότητες εκμάθησης πολιτικών που πραγματοποιούνται από το εταιρικό σχήμα. Αυτή η διαδικασία χαρακτηρίζεται από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μέσω θεματικών εργαστηρίων, την καλύτερη κατανόηση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και πανευρωπαϊκών ομοιοτήτων (βασικές μελέτες), την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σχετικών πολιτικών.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ήταν η δεύτερη μιας σειράς τριών υβριδικών σεμιναρίων για την προώθηση της διακρατικής μάθησης με στόχο την αναδιαμόρφωση των πολιτικών ένταξης στις ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες. Το 2ο Θεματικό Σεμινάριο ξεκίνησε με καλωσόρισμα της κ. Χρυσάνθης Κισκίνη, Διευθύντριας του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα -Μαρία Δερμεντζοπούλου απηύθυνε χαιρετισμό. Ακολούθησε κεντρική ομιλία σχετικά με την ένταξη στην αγορά εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην προσπάθειά της αυτή.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας διεξαγωγής του σεμιναρίου, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και εμπειρίες που αναδεικνύουν τις προκλήσεις και τις λύσεις για την προώθηση της συμμετοχής των υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας. Η πρώτη μέρα του 2ου Θεματικού Σεμιναρίου ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στα γραφεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης “SolidarityNow”, όπου οι εκπρόσωποι του εταιρικού σχήματος ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για τις δράσεις και το έργο του φορέα αναφορικά με την εργασιακή ένταξη των προσφύγων .

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας διεξαγωγής του Θεματικού Σεμιναρίου, οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου MILEstone παρουσίασαν τις μελέτες παρούσας κατάστασης ενώ ακολούθησε γόνιμη συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και σχετική ανατροφοδότηση. Διευθετήθηκαν θέματα σχετικά με το 3ο Θεματικό Σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στο Linköping της Σουηδίας ενώ η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο χώρο της ΧΑΝΘ. Εκεί οι εταίροι του έργου ενημερώθηκαν για τις δράσεις και το έργο της ΧΑΝΘ και γνώρισαν ωφελούμενους του έργου, οι οποίοι μοιράστηκαν την προσωπική τους εμπειρία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι εταίροι του έργου ενημερώθηκαν, επίσης, για το πρόγραμμα HELIOS που υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και στοχεύει στην ένταξη στην ελληνική κοινωνία των δικαιούχων διεθνούς και προσωρινής προστασίας, διά της προώθησης της αυτόνομης διαβίωσής τους.