QR Code

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο (24/1/2024)

post_thumbnail

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο είχε σήμερα στο γραφείο του στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από μία ώρα και αφορούσε σε θέματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία γνωρίζει πολύ καλά ο Αρχιεπίσκοπος, καθώς έλκει την καταγωγή του από την περιοχή, σε ζητήματα της Ορθοδοξίας και της ομογένειας στην Αμερική, ενώ ο Σεβασμιώτατος Ελπιδοφόρος προσκάλεσε τον Περιφερειάρχη στη φετινή παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου και αποτελεί μια από τις κορυφαίες ετήσιες εκδηλώσεις της ομογένειας των ΗΠΑ.
Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο για το νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα βιοκλιματικά κτίρια στην Ελλάδα και για την ψηφιοποίηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι μέσα στο 2024 όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες θα έχουν περάσει στο e-gov και οι πολίτες πλέον για κάθε συναλλαγή τους με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα να περιοριστεί δραστικά η ταλαιπωρία, οι ουρές και να μειωθεί ο χρόνος εξυπηρέτησης, αλλά και οι πολίτες που επισκέπτονται την Περιφέρεια.
Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε μεταξύ άλλων: “Είναι μεγάλη χαρά και τιμή η επίσκεψή σας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και γνωρίζουμε ότι στην Αμερική επιτελείτε σπουδαίο έργο. Για εμάς είστε ο φάρος της Ορθοδοξίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ο βασικότερος παράγοντας ενότητας των ομογενών μας, των ομόθρησκών μας στην Αμερική. Θέλω να γνωρίζετε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά ως Περιφερειάρχης, είμαστε δίπλα σας. Παρακολουθούμε στενά το έργο σας, αλλά και τη σημασία του χαρακτήρα της αποστολής, την οποία έχετε αναλάβει. Ταυτόχρονα, έχοντας ζήσει και εργαστεί προσωπικά στην Αμερική κατά το παρελθόν και έχοντας γνωρίσει από κοντά την ομογένειά μας, τις δυνατότητές της, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι να έχουν οι ομογενείς μας έναν Ιεράρχη, ο οποίος ξέρει πώς να κρατά σταθερά το τιμόνι της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική. Σας καλωσορίζω στη μεγαλύτερη γεωγραφικά Περιφέρεια της χώρας, η οποία άλλωστε είναι και σπίτι σας”.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος επισήμανε μεταξύ άλλων: “Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μου που επισκέπτομαι την έδρα σας για πρώτη φορά με την ιδιότητά σας αυτή. Δεν είμαστε άγνωστοι, γνωριζόμαστε τόσα χρόνια. Στα χρόνια που ήμουν Ηγούμενος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πάντοτε ήσασταν στο πλευρό μας. Σε οποιοδήποτε θέμα αφορούσε στον Ελληνισμό της διασποράς και κυρίως σε θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο κ. Τζιτζικώστας ήταν πάντοτε εκεί έδινε το παρών, όπως αρμόζει σε έναν αξιόλογο νέο πολιτικό, έναν πολιτικό της νέας γενιάς και χαίρομαι πάρα πολύ που η πανηγυρική επανεκλογή σας υπογράμμισε την αξία και την αποτελεσματικότητά σας στον πολιτικό χώρο. Πιστεύω ότι εκφράζω το κοινό αίσθημα όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα της Περιφέρειας αυτής, αν πω ότι είστε ένας ελπιδοφόρος πολιτικός, στον οποίο μπορεί να βασίζεται το έθνος μας για πολλά πολλά ακόμη χρόνια. Εναποθέτουμε ελπίδες σε εσάς. Ο Ελληνισμός της διασποράς και κυρίως των ΗΠΑ έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες για οτιδήποτε αφορά στην Ελλάδα και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, με την οποία διατηρούμε πολύ ισχυρούς δεσμούς. Ο Ελληνισμός των ΗΠΑ πάντα θα είναι στο πλευρό σας, είτε σε θέματα ανάπτυξης και επένδυσης, είτε και σε θέματα εθνικά και κοινωνικά, γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας γιατί η πατρίδα μας είναι μέσα στην καρδιά μας. Και οτιδήποτε έχει σχέση με την Ελλάδα και τη μητέρα πατρίδα μάς συγκινεί ιδιαίτερα και μάς βρίσκει πάντα έτοιμους να συμπαρασταθούμε όταν παραστεί ανάγκη, είτε είναι δυσάρεστη είτε ευχάριστη. Έτσι είναι η ζωή, έχει ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές. Εμείς όμως θα είμαστε εδώ”.
Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος τις προηγούμενες μέρες, αλλά και για την επίσκεψη ομογενών επιχειρηματιών της αποστολής στη Βεργίνα.
Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι “η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιεί σημαντικούς πόρους για την αναστήλωση και τη συντήρηση των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους. Τα τελευταία χρόνια αξιοποιούμε σημαντικούς πόρους για μια συνολική παρέμβαση στην Αθωνική Πολιτεία, η οποία δεν αφορά μόνο σε συντηρήσεις και αναστηλώσεις, αλλά και σε σημαντικές υποδομές αντιπλημμυρικής θωράκισης των μονών, βελτίωσης του οδικού δικτύου, ενεργειακής αναβάθμισης και ανάδειξης του μνημειακού πλούτου του Αγίου Όρους. Για μας είναι ένας σημαντικός τόπος όχι μόνο πνευματικός, αλλά και αναπτυξιακός. Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ένας πυλώνας πάνω στον οποίο επενδύουμε ως Περιφέρεια και βέβαια η συντήρηση αυτών των μοναδικών κειμηλίων αλλά και των κτιριακών εγκαταστάσεων των Ιερών Μονών για εμάς είναι απόλυτη προτεραιότητα, διότι αφορά στην Ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και την πίστη μας. Στη Βεργίνα κατασκευάσαμε το Νέο Μουσείο με πόρους της Περιφέρειας, ένα μουσείο εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης. Αντιλαμβάνεστε ότι και η κατεύθυνση η δική μας είναι να υποστηρίξουμε με όσα μέσα και δυνατότητες έχουμε τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι για μας απόλυτη προτεραιότητα”.