QR Code

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη

post_thumbnail

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο Κτίριο Διοίκησης της Περιφέρειας στη Βίλα Αλλατίνι.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνας Δερμεντζοπούλου.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσαν την συνέχιση του προγράμματος του ΤΕΒΑ και την εξασφάλιση με ευρωπαϊκούς πόρους της απρόσκοπτης συνέχισης λειτουργίας των κοινωνικών δομών στην Κεντρική Μακεδονία, μέσω των οποίων παρέχεται υποστήριξη σε ευάλωτους πολίτες, όπως και την πορεία των πρωτοβουλιών για το δημογραφικό.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε παράλληλα την πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το δημογραφικό, την οποία έχει καταθέσει στο Υπουργείο.

«Συζητήσαμε σήμερα με την Υπουργό μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, που αποδείχτηκε πολύτιμο στην κοινή προσπάθεια Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης για τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, θα επεκταθεί και τα επόμενα χρόνια. Οι πόροι, που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες, είναι αυξημένοι, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανένας συμπολίτης μας δεν θα μείνει μόνος και όλοι θα έχουν την κοινωνική προστασία που αρμόζει σε μια Ελλάδα που αναπτύσσεται και προοδεύει. Ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διασφάλισε όλους τους απαραίτητους πόρους και στο νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να παραμείνει απρόσκοπτη η συνέχιση της λειτουργίας όλων των κοινωνικών δομών, που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για συνολικά 150 κοινωνικές δομές, οι οποίες παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και στις οποίες απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Πρόκειται για δομές που παρέχουν υπηρεσίες ζωής σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, σε άτομα με αναπηρίες, σε παιδιά και γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση ή βρίσκονται σε κίνδυνο και σε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη. Ήδη σχεδιάσαμε και έχουμε δρομολογήσει νέα έργα και δράσεις στον τομέα της κοινωνικής ένταξης και συνοχής. Η αλληλεγγύη ήταν, είναι και θα παραμείνει στον πυρήνα των πολιτικών προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Θέλω να ευχαριστήσω την Σοφία Ζαχαράκη για την άριστη συνεργασία της όχι μόνο με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά με όλες τις Περιφέρειες της χώρας και για τις προσπάθειες που καταβάλλει για να ενισχύσουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας και φροντίδας, που έχουμε απλώσει όλα αυτά τα χρόνια, διατηρώντας σε αξιοζήλευτα επίπεδα την κοινωνική συνοχή, παρά τις μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των Περιφερειών για αύξηση των πόρων που κατευθύνονται από την κεντρική διοίκηση προς τις Περιφέρειες για την υποστήριξη των ιδρυμάτων, τα οποία παρέχουν επίσης πολύτιμες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο αποτελεί το πλέον εκρηκτικό ζήτημα για την Ελλάδα μας. Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στο Υπουργείο και είμαι βέβαιος ότι η κ. Ζαχαράκη θα δείξει την αποφασιστικότητα που έλλειψε επί πολλά χρόνια για να κάνουμε πράξεις πλέον στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτής της βόμβας στα θεμέλια της κοινωνίας μας”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η κ. Ζαχαράκη τόνισε μεταξύ άλλων ότι “στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ περίπου 55.000 ωφελούμενοι θα υποστηρίζονται στην καθημερινότητά τους με είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία λαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ενισχύσαμε το πρόγραμμα για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με την Περιφέρεια διασφαλίσαμε τη συνέχιση λειτουργίας όλων των κοινωνικών δομών, των δομών πρόνοιας και προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Οι στόχοι μας είναι κοινοί και έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται σε ανάγκη. Έχουν στο επίκεντρο τη γυναίκα που χρειάζεται ενδυνάμωση, το παιδί που πρέπει να ξέρει ότι κάποιος το σκέφτεται, το προστατεύει, του προσφέρει ένα καλό μέλλον. Θα πορευτούμε μαζί και στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των δράσεων και των έργων, που προγραμματίζουμε και στη νέα προγραμματική περίοδο, ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους συμπολίτες μας και το τελευταίο ευρώ που διαθέτουμε και είναι πολύτιμο για την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη, την οικογένεια. Με τον Απόστολο Τζιτζικώστα συζητήσαμε επίσης την επέκταση της συνεργασίας μας και σε άλλα πεδία, όπως η κοινωνική επιχειρηματικότητα και η μακροχρόνια φροντίδα, ενώ όπως είναι αυτονόητο η πρωτοβουλία μας για το μείζον θέμα της ελληνικής κοινωνίας, το δημογραφικό, δεν μπορεί παρά να είναι κοινή με τις Περιφέρειες, γι’ αυτό άλλωστε και ενσωματώνουμε τις προτάσεις τους στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό”.

Η κ. Δερμεντζοπούλου υπογράμμισε ότι “συζητήσαμε με την Υπουργό για όλα τα ζητήματα στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε, για την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία, για σειρά κοινών δράσεων, φυσικά για την παιδική προστασία και την τρίτη ηλικία αλλά και για το κομμάτι της αντιμετώπισης της φτώχειας μέσα από το ΤΕΒΑ, το οποίο πλέον με αυξημένους πόρους θα το διαχειρίζεται στο σύνολό του η Περιφέρεια. Θα είμαστε σε διαρκή συνεργασία, ώστε όλοι αυτοί οι πόροι να έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και να αφορούν τον καθένα ξεχωριστά. Η κ. Ζαχαράκη άλλωστε έχει αποδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για την πορεία των κοινωνικών προγραμμάτων, δράσεων και έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και πάλι την πορεία τους μετά τον Μάρτιο, όταν είχε επισκεφτεί και πάλι την Περιφέρεια. Δώσαμε μια αναλυτική εικόνα του έργου της διοίκησής μας και των νέων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε και θα ανακοινώσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι κοινωνικές ανάγκες δεν σταματούν ποτέ και η αλληλεγγύη είναι η μόνη απάντηση σε αυτές”.