QR Code

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή στη διεθνή έκθεση “FRUIT LOGISTICA 2024” (7-9 Φεβρουαρίου 2024, Βερολίνο) (24/11/2023)

post_thumbnail

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ), στο πλαίσιο της πολιτικής τους για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της περιοχής, έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να συμμετάσχουν στη διεθνή έκθεση για τον κλάδο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών “FRUIT LOGISTICA 2024”, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2024 στο Εκθεσιακό Κέντρο “Messe Berlin – ExpoCenter City” στο Βερολίνο της Γερμανίας.
Στόχος της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η προώθηση προς τη διεθνή αγορά των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην εδαφική της επικράτεια, η περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον κλάδο αυτό, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της παραγωγής και η τόνωση του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας.
Η διεθνής έκθεση “FRUIT LOGISTICA” αποτελεί τη δημοφιλέστερη διεθνή έκθεση και σημείο συνάντησης για τους επαγγελματίες του κλάδου των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Αντικείμενο της έκθεσης αποτελούν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα βιολογικά προϊόντα και οι καινοτόμες λύσεις σε εξοπλισμό και μηχανήματα, καλύπτοντας όλες τις κύριες κατηγορίες προϊόντων σε κάθε κρίκο της διεθνούς αλυσίδας εφοδιασμού νωπών προϊόντων. Με τη συμμετοχή τους στη “FRUIT LOGISTICA” οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν καινοτόμες λύσεις και τάσεις σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την ανάπτυξη σπόρων έως την έξυπνη τεχνολογία καλλιέργειας και από τη συσκευασία και τον αυτοματισμό μέχρι την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και να επεκτείνουν το δίκτυό τους πραγματοποιώντας σημαντικές επιχειρηματικές επαφές με ειδικούς του κλάδου από όλες τις ηπείρους.
Για το 2023 η έκθεση κατέγραψε πάνω από 2.600 εκθέτες από 90 χώρες και 63.000 εμπορικούς επισκέπτες από 140 χώρες. Από πολλές απόψεις, οι τρεις ημέρες της κορυφαίας εμπορικής έκθεσης για την παγκόσμια αγορά φρέσκων προϊόντων αποτελούν σημείο αναφοράς για τον κλάδο. Το 2024 θα πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός εκδηλώσεων, με καθιερωμένες εταιρείες από περισσότερες από 80 χώρες. Μέρος του προγράμματος της “FRUIT LOGISTICA 2024” θα είναι η εκδήλωση “Fresh Produce Forum”, που εστιάζει στα βασικά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τη βιομηχανία. Η μελλοντική έκδοση θα φιλοξενήσει επίσης τα ετήσια “Fruit Logistica Innovation Awards”, αναγνωρίζοντας εξαιρετικές καινοτομίες στην αλυσίδα εφοδιασμού φρούτων και λαχανικών στη Γερμανία και στο εξωτερικό.
Είναι η έβδομη φορά που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει στη μεγάλη αυτή έκθεση μετά τις επιτυχημένες συμμετοχές της τα έτη 2016-2019 και 2022-2023, στις οποίες οι παραγωγοί της Περιφέρειας έκαναν ουσιαστικές επαφές και προχώρησαν σε εμπορικές συμφωνίες. Η επαναλαμβανόμενη παρουσία μας αυξάνει το κύρος μας, δείχνει τον επαγγελματισμό των παραγωγών της Περιφέρειάς μας, που στοχεύουν σε αγορές όχι αποσπασματικά, αλλά με διαχρονική παρουσία στο μεγάλο αυτό παγκόσμιο γεγονός του κλάδου.
Η συμμετοχή μας θα δώσει επίσης τη δυνατότητα σε νέους αλλά σημαντικούς και ποιοτικούς παραγωγούς της Περιφέρειας να παρουσιάσουν τα μοναδικά τους προϊόντα. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις αρχές του 2023 παρατηρείται μια συνεχόμενη ανάκαμψη της ροής των ελληνικών εξαγωγών, με την αύξηση σε όγκο και αξία των εξαγωγών των νωπών φρούτων και λαχανικών να ανέρχεται σε 13,7% και 21,5%, αντίστοιχα, το πρώτο οκτάμηνο του 2023 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022, δημιουργώντας ευκαιρίες για επανάκτηση του μεριδίου των ελληνικών εξαγωγών στις διεθνείς αγορές.
Για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα παραδοθεί σε προνομιακό σημείο της έκθεσης ειδικά διαμορφωμένος χώρος, με ειδικής κατασκευής και ιδιαίτερης αισθητικής περίπτερα, τα οποία θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες προβολής των εκθεμάτων της Περιφέρειας.
Για την υλοποίηση των παραπάνω και την αρτιότερη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν για να προβάλλουν τα προϊόντα τους μέσα από το ενιαία διαμορφωμένο περίπτερο της Π.Κ.Μ., να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους (βλ. συνημμένο Έντυπο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος) στα e-mail: g.karali@pkm.gov.gr ή dao@pkm.gov.gr , το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023.
Λόγω συγκεκριμένου αριθμού των stand, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη διάθεσή τους λαμβάνοντας υπόψη:
– τον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης και αν διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις
– τη δραστηριότητα της επιχείρησης και κατά πόσο συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
– την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ
– τις επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμετάσχει ξανά σε περίπτερο της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις.
Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι τα προϊόντα τους να έχουν παραχθεί/ τυποποιηθεί/ μεταποιηθεί εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς επίσης η επωνυμία της επιχείρησης ή η ετικέτα της συσκευασίας των προϊόντων να μην παραπέμπουν σε άλλη περιφέρεια.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων στα τηλέφωνα 2313330391 (Χαρίκλεια Τσιαμπαλή), 2313330052 (Μαρία Ελευθεριάδου) και 2313330043 (Άννα Παπακωνσταντίνου).