QR Code

Η 4η ετήσια έρευνα και η ετήσια έκθεση τάσεων στην αγορά εργασίας στην ΠΚΜ παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας Κεντρικής Μακεδονίας (9/10/2023)

post_thumbnail

Τα ευρήματα της 4ης πρωτογενούς έρευνας εργοδοτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και της ετήσιας έκθεσης τάσεων στην αγορά εργασίας παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο o Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΜΔΑΑΕ-ΚΜ).
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΚΜ κ. Κωνσταντίνο Γιουτίκα και τον Αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννη. Στην ομιλία του ο κ. Γιουτίκας τόνισε τη σημασία του έργου που επιτελεί ο Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας Κεντρικής Μακεδονίας και υπογράμμισε την πρόθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να συνεχίσει τη στήριξή της στις δράσεις του μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Από την πλευρά του, ο κ. Βλαχογιάννης συνεχάρη τα στελέχη του Μηχανισμού για όσα προσφέρουν την επιχειρηματική κοινότητα της Κεντρικής Μακεδονίας ενώ παρότρυνε τη διοίκηση της Περιφέρειας να συντηρήσει και να επαυξήσει όσα κατακτήθηκαν μέχρι τώρα.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, στελέχη και εμπειρογνώμονες του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν τα αποτελέσματα της 4ης Ετήσιας Έρευνας 2023 σχετικά με το τοπίο της αγοράς εργασίας στην ΠΚΜ, τις ζητούμενες από τους εργοδότες ειδικότητες, γνώσεις και δεξιότητες των εργαζομένων, καθώς και τις κυρίαρχες τάσεις και προκλήσεις για την απασχόληση.
Όπως προέκυψε από τη συγκεκριμένη έρευνα, το 29% των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνει τουλάχιστον μία κενή θέση εργασίας σήμερα, κυρίως στους τομείς των Κατασκευών και του Πρωτογενούς Τομέα.
Αρκετά ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στη διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας για το α’ εξάμηνο του 2023. Το 37% σχεδόν των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμά ότι θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας λόγω επέκτασης των δραστηριοτήτων τους, ενώ ένα ποσοστό 10% εκτιμά ότι θα υπάρξουν και κενές θέσεις εργασίας λόγω συνταξιοδοτήσεων. Όσον αφορά στην πρόθεση κάλυψης των θέσεων αυτών, το 89%των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι προτίθενται να τις καλύψουν, αν όχι όλες, σίγουρα τις περισσότερες.
Οι τρεις βασικές κατηγορίες επαγγελμάτων που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών, οι επαγγελματίες και οι υπάλληλοι γραφείου. Η γνώση/ χρήση Αγγλικών, η γνώση βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και οι επικοινωνιακές – κοινωνικές δεξιότητες αποτελούν τις τρεις βασικότερες δεξιότητες που ζητούνται στην ΠΚΜ, ανεξαρτήτως Περιφερειακής Ενότητας.
Επίσης, στο πλαίσιο της ημερίδας ο Δρ. Κωνσταντίνος Πουλιάκας, ανώτερος εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης Cedefop ανέπτυξε το θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη ή νοήμων τέχνη; Η επίπτωση της ψηφιοποίησης στην Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας». Ο δρ. Πουλιάκας ανέδειξε διεξοδικά τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρουν η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Tην εκδήλωση παρακολουθήσαν εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, εκπρόσωποι φορέων εργαζομένων, αιρετοί Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στελέχη Δημόσιων Ινστιτούτων Επιστημονικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), καθώς και πολλοί απλοί πολίτες.