QR Code

Επίσημη επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στο Μόντρεαλ και το Τορόντο του Καναδά ως επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής (9/11/2023)

post_thumbnail

  Επίσημη επίσκεψη στο Μόντρεαλ και το Τορόντο του Καναδά πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ως επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια.
  Ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε με αξιωματούχους, εκπροσώπους εισαγωγικών εταιριών και ταξιδιωτικών πρακτορείων, αλλά και κινηματογραφικών εταιριών, όπως και με στελέχη της ελληνικής ομογένειας του Καναδά, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων από καναδικές εταιρίες στην Κεντρική Μακεδονία, την προώθηση των μακεδονικών αγροδιατροφικών προϊόντων ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές τους στην καναδική αγορά, την προβολή του τουριστικού προϊόντος της Κεντρικής Μακεδονίας και την παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής για την πραγματοποίηση γυρισμάτων οπτικοακουστικών παραγωγών.
  Μάλιστα, ήδη κατά τις συναντήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής, μεταξύ Καναδών και Ελλήνων επιχειρηματιών υπογράφηκαν οι πρώτες επιχειρηματικές συμφωνίες για εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων ποιότητας της Κεντρικής Μακεδονίας στον Καναδά.
  Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στην επίσκεψή του στο Μόντρεαλ συναντήθηκε επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Καναδά κ.κ. Σωτήριο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, παρουσία της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Κατερίνας Βαρβαρήγου. Στη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα συζητήθηκαν θέματα της τοπικής Εκκλησίας, του Ελληνισμού του Καναδά, αλλά και της σύνδεσης και της συνεργασίας με την Ελλάδα και ειδικά την Κεντρική Μακεδονία.
  Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ και είχε συζητήσεις με τους ομογενείς για μια σειρά από ζητήματα της ομογένειας και των δυνατοτήτων στήριξης του Ελληνισμού του Καναδά από την Ελλάδα. Ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε και το Ελληνικό Σχολείο “Σωκράτης Δημοσθένης”, όπου συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς ζητήματα εκπαίδευσης των Ελλήνων στην καταγωγή μαθητών, θέματα υποστήριξης της εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, αλλά και ενδυνάμωσης της συνεργασίας του σχολείου τόσο με τον Καναδά, όσο και με την Ελλάδα.
  Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας μετέβη στο Τορόντο, όπου επισκέφτηκε τα γραφεία του Γενικού Προξενείου του Τορόντο και είχε συναντήσεις εκπροσώπους των ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε, συνοδεία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Τορόντο Παναγιώτη Αντωνάτου, τα γραφεία της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Καναδά και μίλησε στους ομογενείς για τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να υλοποιήσει δράσεις σύνδεσης και διαρκούς συνεργασίας με τις ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, καθώς, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, «ο Ελληνισμός είναι η δύναμη της πατρίδας μας και οι κοινότητες των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας, που συμμετέχει στην πορεία της στο παρόν και στο μέλλον, διαμορφώνοντάς τη. Η αξία του απόδημου Ελληνισμού αναγνωρίζεται σήμερα από όλους, οι ομογενείς έχουν πλέον τη δυνατότητα της ψήφου στις εθνικές εκλογές και επιπλέον είναι οι βασικοί υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο η συνεργασία μας πρέπει να είναι διαρκής και στενή και αφενός η πατρίδα να είναι συνέχεια κοντά τους, ενισχύοντας την ομογένεια και φροντίζοντας να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των ομογενών, αφετέρου οι ομογενείς να αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της Ελλάδας παγκοσμίως». Επίσης, ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό σε Προέδρους Τοπικών Συλλόγων, ενώ είχε συνομιλία με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμμακεδονικής. Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισκέφτηκε τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας και να ενημερωθεί για το έργο και τις δράσεις της.
  Η επίσκεψη του κ. Τζιτζικώστα στον Καναδά ολοκληρώθηκε με συναντήσεις με επενδυτές από τον Καναδά, όπως μεταξύ άλλων με τον ιδιοκτήτη των «TriBro Sudios» Peter Apostolopoulos, με τον οποίο συζήτησε τη δυνατότητα αξιοποίησης των υποδομών που δημιούργησε η Περιφέρεια στην Κεντρική Μακεδονία για την υλοποίηση γυρισμάτων οπτικοακουστικών παραγωγών, αλλά και για τη βοήθεια που παρέχει το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις κινηματογραφικές εταιρίες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις παραγωγές τους στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, που έχει καθιερωθεί πλέον στον παγκόσμιο χάρτη οπτικοακουστικών παραγωγών.
 «Μέσω του Film Office έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 80 οπτικοακουστικές παραγωγές στην Κεντρική Μακεδονία. Από ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ και τηλεπαιχνίδια, μέχρι και έξι σπουδαίες παραγωγές του Hollywood. Επίσης, υλοποιήσαμε 35 δράσεις δικτύωσης, προβολής, εκπαίδευσης και κατάρτισης για επαγγελματίες του οπτικοακουστικού κλάδου. Και μέσα στα λίγα χρόνια που λειτουργεί το πρώτο στην Ελλάδα Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά: 145 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από επενδύσεις στην Κεντρική Μακεδονία από τις οπτικοακουστικές παραγωγές που γυρίστηκαν στην περιοχή, 130.000 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και κατοικίες με βραχυχρόνια μίσθωση για τη διαμονή των εργαζομένων στις παραγωγές, 4.000 νέες θέσεις εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία από τις οπτικοακουστικές παραγωγές. Προχωρήσαμε επίσης στη δημιουργία του πρώτου Μητρώου Επαγγελματιών (Industry Guide) στην Ελλάδα, αλλά και του πρώτου Οδηγού Τοποθεσιών (Location Guide) στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας την Κεντρική Μακεδονία ως ανταγωνιστικό πόλο έλξης οπτικοακουστικών παραγωγών διεθνώς. Η προσπάθειά μας συνεχίζεται και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας αναγνωρίζονται με την πρόοδο του χρόνου και τις διαρκείς δράσεις της Περιφέρειας για την προβολή της περιοχής, ώστε να αναδειχθεί η Κεντρική Μακεδονία ως τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες κάθε χρόνο και αναπτύσσοντας συνεργασίες με τις μεγαλύτερες εταιρίες κινηματογραφικών παραγωγών σε όλο τον κόσμο. Η Κεντρική Μακεδονία είναι σήμερα πιο εξωστρεφής από ποτέ και αποτελεί έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο πόλο στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.