QR Code

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Π.Ε. Κιλκίς

post_thumbnail

Η κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Κυριακή 19 Μαΐου 2024, από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Οθωμανικής κατοχής, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ακολούθησε ομιλία από τον πρώην βουλευτή κ. Θεόδωρο Πασσαλίδη, ο οποίος -σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα -ανέδειξε το ‘τραύμα’ της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που ‘’περνάει’’ από γενιά σε γενιά, έχοντας “φωλιάσει” στις ψυχές των απογόνων, μαζί με το αίτημα για δικαίωση των αδικοχαμένων ψυχών.

Στη συνέχεια, μπροστά από το Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Ειρήνης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου Αρχιμ. Επιφάνιο Θεοδωρίδη και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, σε μια σεμνή τελετή, στη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των τοπικών αρχών και των ποντιακών σωματείων απέτισαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων Ελλήνων του Πόντου.

” 19η Μαΐου. Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 105 χρόνια από την θηριωδία που οδήγησε στον αφανισμό 353.00 Ελλήνων και στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ακόμα, από τις πανάρχαιες, τις πατρογονικές τους εστίες. 105 χρόνια από ένα έγκλημα το οποίο ούτε πρέπει, ούτε πρόκειται να ξεχαστεί” τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης και προσθέτει: “ Σήμερα, τα κεφάλια χαμηλώνουν. Τα μάτια δακρύζουν. Οι 353.000 νεκροί δεν έχουν ανάγκη , απλά, από ένα μνημόσυνο, αλλά από τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Είναι ένα ιερό καθήκον. Η μνήμη είναι ζωντανή. Κι έτσι θα παραμείνει. Δεν ξεχνάμε. Αιωνία η μνήμη των αδικοχαμένων ψυχών!”.

Στεφάνια κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων βουλευτής Κιλκίς ΝΔ Γεώργιος Γεωργαντάς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Παππάς, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Στέφανος Παραστατίδης, για την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία “Πόντος” ως εκπρόσωπος του Διοικητή της, ο Υποδιοικητής της, Συνταγματάρχης Πεζικού Θωμάς Γαβρανόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτριος Κυριακίδης, για τον Δήμο Παιονίας εκ μέρους του Δημάρχου ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος Ιωάννης Συμεωνίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Ιωάννης Χατζηαποστόλου, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς Φεβρωνία Ιωαννίδου, για την Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς η Αστυνομική Διευθύντρια Κυριακή Μαγνήσαλη, ο αναπληρωτής διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κιλκίς πυραγός Νικόλαος Τάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού νομού Κιλκίς, υποστράτηγος ε.α. Σπυρίδων Τσερτσίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Κιλκίς Κωνσταντίνος Παπανικολάου, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ ν. Κιλκίς Μηνάς Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ν Κιλκίς Μελάς Ζωηρός, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Κιλκίς Λάζαρος Παζαρτζικλής, για την Ελληνική Λύση ν. Κιλκίς η εκπρόσωπός της Παρθένα Σαββίδου, για τη ΝΙΚΗ ν. Κιλκίς ο εκπρόσωπός της Ιωάννης Κεμετσεντζίδης, ο εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αθανάσιος Σεφερίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων ν. Κιλκίς “Οι Αργοναύτες” Παναγιώτης Δαμιανίδης, για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ν. Κιλκίς ο εκπρόσωπός του Χρήστος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων ν. Κιλκίς Ευστράτιος Ξηρουδάκης και η εκπρόσωπος του Συλλόγου καρκινοπαθών Κιλκίς και Παιονίας “Αγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος” Μαρία Προβατίδου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν με τα Λάβαρα τους οι Ποντιακοί και Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αγ. Αντωνίου Κιλκίς “Τα Κρούσια “, ο Πολιτιστικός σύλλογος Ευκαρπίας Το Λαβάς., ο Πολιτιστικός σύλλογος Καμπάνη και η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς “Οι Αργοναύτες”.

Η εκδήλωση έκλεισε με σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.